martedì 24 novembre 2009

Risotto di Zucchini e Porri - Leek and Courgette Risotto

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Cosa c'è meglio di un risottino veloce veloce? Si fa con quello che si trova in frigo, bastano pochi ingredienti e di solito il risultato è apprezzabile.
Oggi ho trovato in frigo degli zucchini e un po' di porro, il riso c'era, burro e parmigiano anche... presto fatto:
soffritto il porro e lo zucchino in un po' d'olio, tostato il riso, cotto tirandolo con del brodo, mantecato con un poco di burro e parmigiano, un tocco di peperoncino che non ci sta mai male e il profumo di timo limone, una bontà!
Per gli amici di lingua inglese ecco la ricetta un po' più nel dettaglio:


English Version

Ingredients:
  • 4 small handfuls of carnaroli or vialone rice
  • 1 large courgette
  • ½ large leek
  • 1 tbsp extra virgin olive oil
  • 600 ml vegetable stock
  • some springs of Lemon Thyme
  • grated parmesan cheese to taste
  • knob of butter
  • salt
  • pinch of chilli
Wash and cut the leek in thin slices.
Wash and cut the courgette in half lengthwise, and then in thin slices.
Put the oil in a large shallow pan, add the leekm, the courgette, a pinch of salt, the chilli to taste, and stir-fry for 3-4 minutes.
Add the rice and toss with a wooden spoon to coat the rice, leave to stir-fry for a minute or two.
Stirring frequently add the stock, a ladleful at the time, wait until the rice has absorbed it, then add some more stock until the rice is cooked.
Add the butter and parmesan cheese, stir well and serve immediately.

Serves 1 person as a meal or 2 people as a starter.

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